VIISI IKIMUISTOISINTA MATKAA -HAASTE

Blogihaasteet ovat mukavaa luettavaa ja niihin on kiva osallistua. Viime aikoina matkabloggaajien keskuudessa on kiertänyt ”Viisi ikimuistoisinta matkaa” -haaste, joka on saanut alkunsa Elinan matkalaukussa -blogin Elinalta, joka alunperin julkaisi haasteen Instagramin puolella, mutta haastetta on toteutettu myös blogipostausten muodossa mm. Reissukuume -blogissa. Kun bongasin tämän halusin tietenkin kantaa korteni kekoon, mutta kuinka vaikeaa olikaan kaikkien tehtyjen matkojen joukosta valita ne viisi ”parasta”. Jotenkin ne kuitenkin muodostuivat ehkä juuri nimenomaan sen perusteella, että niissä on ollut jotain sellaisia erityisiä piirteitä, että ne ovat jääneet mieleen erityisen ikimuistettavina hetkinä.

1. Tunisia, Sousse 1988

Tämän matkan ikimuistoisuutta tuskin tarvitsee ihmetellä. Tämä on ihka ensimmäinen ulkomaanmatkani ja se miten tälle matkalle päädyttiin on myös yksi ikimuistoisimmista tapahtumista elämässäni.

Olin 12 vuotias ja koko perheen voimin osallistuimme erään tavaratalon järjestämään synttäriarvontaan, jossa pääpalkintona oli 5000 markan matkalahjakortti. Kuinka ollakaan arpaonni suosi minua, 12 vuotiasta Virpiä, joka hämmentyneenä luin yhä uudestaan ja uudestaan lehdessä olevaa ilmoitusta, jossa kyseinen tavaratalo julkaisi voittajan nimen, osoitteen ja puhelinnumeron. Se oli sitä aikaa, kun sanoja yksityisyydensuoja ja tietoturvariski ei oltu vielä keksittykään.

Matkakohteeksi valikoitui Tunisia ja siellä Sousse. Matkaan lähdin vanhempieni sekä pikkuveljeni kanssa. Nuorin siskoni jätettiin mummon hoiviin. Lahjakortti ei kattanut meidän kaikkien matkoja, mutta suuren osan matkan hinnasta kuitenkin. Meidän perheestä ei kukaan ollut aikaisemmin käynyt ulkomailla ruotsinlaivaa lukuunottamatta, joten matka oli meille kaikille suuri elämys.

Viikon ajan me nautimme Afrikan auringosta ihmetellen maailman erilaisuutta kaukana kotoa. Tämä matka on jäänyt mieleen erityisenä myös siksi, että tästähän se sitten lähti. Krooninen matkakuume, kaipuu reissata ja nähdä maailmaa.

20231111_155947-01
Tässä Virpi 12v. sekä pikkuveli ihka ensimmäisellä ulkomaanmatkallaan.
20231111_155754-01
Tässä ollaan äidin kanssa hajuvesiostoksilla.
20231111_160059-01
Nähtävyyksiäkin katseltiin ja paikallista elämänmenoa Soussen vanhassakaupungissa Medinassa.

2. Iso-Britannia 1990

Pari vuotta sen jälkeen, kun olin ollut tuolla ihka ensimmäisellä ulkomaanmatkallani Tunisian Soussessa, oli jälleen aika pakata laukut ja lähteä kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Tällä kertaa kyseessä oli 15 vuotias Virpi kauan ja hartaasti odotetulla leirikoulumatkalla Englannissa. Olin siis peruskoulun yläasteella ja olimme luokkakavereitten kanssa keränneet rahaa tähän matkaan pari vuotta. Oli pidetty myyjäisiä, päivällisiä, jaettu aamupostia, mainoksia ja jos vaikka mitä. Uurastus palkittiin ja niin me, kuusitoistapäinen rasavilli nuorisolauma seisoimme eräänä kauniina maanantai-aamuna pienen paikkakuntamme juna-asemalla ja odotimme Helsinkiin menevää junaa. Päämäärä matkallamme oli Brightonin kaupunki Iso-Britanniassa. Mukaan lähti pari opettajaa ja jokunen muu aikuinen, jotka olivat joidenkin meistä sukulaisia tai perheenjäseniä.

Viikon verran oltiin taas reissussa ja jos ensimmäinen ulkomaanmatkani oli ollut ikimuistettava, niin sitä oli totisesti myös tämä toinen matkani ulkomaille. Asuimme englantilaisissa perheissä ja se jo yksistään oli elämys. Saati sitten kaikki se, mitä viikon aikana ehdimme nähdä ja kokea. Yhtenä päivänä kävimme Lontoossa katselemassa tärkeimmät nähtävyydet ja yksi retkipäivämme vei Isle of Wight nimiselle saarelle. Paljon sattui ja tapahtui, olimmehan ehtiväisiä ja uteliaita nuoria maailmalla. Mutta ihan parhaat muistot tältä matkalta jäi, joita vielä yhä edelleen hymynkare suupielessä tulee toisinaan muisteltua.

20231111_154934-01
15 vuotias Virpi Lontoon ihmeitä katselemassa.
20231111_154516-01
Palace Pier Brightonissa.

3. Kaikki lasteni kanssa tehdyt matkat

En osannut nimetä tähän vain yhtä ainoaa matkaa, koska mielestäni kaikki matkat, jotka olen saanut tehdä tyttärieni kanssa ovat olleet yhtä ikimuistettavia ja mieleenpainuvia. Olemme olleet yhdessä mm. Kanariansaarilla, Kreikan saarilla, Kyproksella, Tallinnassa. Tässä vaiheessa, kun tytöt ovat lentäneet maailmalle ja yhteisten lomien yhteensovittaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin silloin, kun asuimme kaikki saman katon alla, nyt vasta todella huomaa miten arvokkaita hetkiä nuo kaikki yhteiset retkemme ovat olleet.

Ensimmäinen yhteinen matkamme tehtiin Kreetan saarelle vuonna 2008 ja sen jälkeen tuli aika monta muuta hienoa hetkeä. Kaikki nämä matkat ovat täynnä arvokkaita ja rakkaita muistoja.

26441215527_5cfb6acd4e_o-01
Kyproksella, vuosi oli ehkä 2012.
IMG_3216-01
Gran Canaria 2013 kuvaamassa auringonnousua viimeisenä loma-aamuna.
IMG_3194-01
Siinä se aurinko nousee, Gran Canaria 2013.
IMG_3138-01
Upean hotellimme puutarha, Gran Canaria 2013.

4. Italia, Dolomiittien vaellusmatka 2015

Vuonna 2015 pääsin toteuttamaan suuren haaveeni. Lähdin vaellusmatkalle Italian Dolomiiteille. Olen aina tykännyt patikoinnista ja tykkään ottaa matkakohteet haltuun kävellen. Silloin näkee enemmän ja voi pysähdellä mielin määrin kuvaamaan. Vaellusmatka on tälläiseen mitä parhain vaihtoehto.

Mitään suurta kokemusta minulla ei ollut vaellusmatkoista, kun lähdin tälle matkalle. En ollut käynyt edes Lapissa vaeltamassa, vaan patikointini oli ollut nimenomaan sitä eri kohteiden kävellen haltuun ottamista. Se on silti vähän eri asia kuin viikon vaellusmatka Alpeilla ja siksi alkuun mietinkin, että tuliko haukattua liian suuri pala kakkua, mutta ei. Viikko Dolomiiteilla hämmästyttävän upeissa maisemissa oli aivan mahtava. Asuimme pienessä perheomisteisessa hotellissa, josta lähdimme joka aamu yhdelle vaellukselle vuoristoon. Ennen lähtöä nautimme aamuisin hotellilla maittavan aamiaisen ja illalla kokoonnuimme yhteiselle päivälliselle kertaamaan päivän vaellusta ja siellä koettuja ja nähtyjä asioita.

Viikon aikana tuli nähtyä luontoa, eläimiä, hämmästyttävän upeita maisemia, pieniä somia kyliä, vuoria, lunta ja aurinkoa. Dolomiittien vuoristo Italiassa, sinne tahdon joskus palata.

IMG_5730-01
Dolomiittien vaellusmatka Italiassa 2015.
IMG_5195-01
Utelias sopuli kurkkimassa vaellusseuruettamme.
IMG_5249-01
Vaellusreiteille mahtui monenlaista maisemaa vuorista kristallinkirkkaisiin järviin.
IMG_5724-01
Dolomiiteilla vaellusreittien pituutta ei ilmoitettu kilometreissä vaan aikana, miten kauan kyseisen reitin vaellus suurinpiirtein kestäisi.

5. Turkki, Kappadokia 2018

Syksyllä 2018 minä ja kymmenkunta silloista työkaveriani lähdimme kokemaan Deturin halppisloman Turkin Kappadokiassa. Kyseessä oli kiertomatka, jota myytiin naurettavan halpaan hintaan 129 euroa / henkilö. Matkan hintaan kuului lennot, kyyditykset kohteessa, asuminen vähintään neljän tähden hotellissa sekä aamupala. Varsin skeptisiähän me olimme matkalle lähtiessä, hintahan oli niin halpa, ettei sillä varmasti saisi edes lentoja, jos omatoimisesti alkaisi vastaavanlaista reissua järjestää. Ideahan matkassa oli se, että Turkin valtio maksoi matkasta osan ja sille osallistuvat sitoutuivat osallistumaan matkaohjelmaan kaikkine nähtävyyksineen ja kaupittelukierroksineen mihin meidät kohteessa vietiin. Ja selvyydeksi sanon vielä, että kyseessä ei ollut mikään pressimatka, vaan matkatoimisto Detur myi tätä matkaa useita vuosia Kappadokian kiertomatka nimellä ja sen saattoi ostaa kuka tahansa.

No, matka oli mielenkiintoinen. Upea ja ihana, pieniä pettymyksiäkin matkalla koettiin, mutta kaikenkaikkiaan ihastuttava reissu aivan huikeisiin maisemiin. Ehkä joskus kirjoitan matkasta tarkemmin tähänkin blogiin, sillä muutamaan lauseeseen niin upeaa ja paljon eri vaiheita sisällään pitänyttä matkaa ei voi tiivistää. Loppuun muutama kuva ihastuttavasta Kappadokiasta. Jos vielä tulisi eteen vastaavanlainen matka, todellakin voisin kuvitella lähteväni.

Tälläinen oli minun matkojeni Top 5. Olisi kiva lukea millaiset matkat sinulle ovat olleet ne kaikkein ikimuistoisimmat.

IMG_2531-01
Aamun sarastaessa Kappadokian taivas täyttyi kymmenistä ja taas kymmenistä kuumailmapalloista, joilla oli turistien mahdollista lentää katsomaan upeaa maisemaa ylhäältä käsin.
IMG_2696-02
Illan hämärässä ihailemassa upeaa Kappadokian maisemaa.
IMG_2759-01

18 thoughts on “VIISI IKIMUISTOISINTA MATKAA -HAASTE

  1. Tuo Kappadokia olisi kyllä joskus ihan pakko päästä itsekin kokemaan, näyttää tosiaan upealta paikalta! Mitä tulee tähän haasteeseen, niin on kovin vaikea nimetä vain viittä. Ehkä pitää soveltaa ja tehdä 10 ikimuistoinsinta matkaa, niin se ehkä voisi vähän helpottaa! 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Niin minäkin kyllä ensin ajattelin ettei millään pysty vain viittä matkaa nostamaan yli muiden. Mutta mikäpä estää tekemästä vaikkapa tuon 10 ikimuistoisinta matkaa postauksen. 🙂
      Ja kyllä, Kappadokia oli ihmeellinen! Suosittelen kovasti!
      Kiitos kommentistasi!

      Tykkää

  2. Hienoja matkoja, en yhtään ihmettele, että ne ovat ne ikimuistoisimmat. Ja aika uskottavalta tuntuu myös se, että ensimmäinen matka on aina se ikimuistoisin, varsinkin sinulla, kun siihen liittyy vielä tuollainen arpajaispalkintokin. Samoin nuo lasten kanssa tehdyt matkat ovat takuulla niitä ikimuistoisia. Itsekin mietin, että jos viittä ikimuistoisinta valitsisin, varmasti ainakin yksi niistä olisi 90-luvun asuntovaunumatka, jossa mukana oli aina neljä tenavaa. Heidän reaktionsa kaikkeen teki matkasta aivan oman erikoisen kokemuksen. Mutta ovathan matkat aina ikimuistoisia, kohteet erilaisia, kokemukset milloin mitäkin. Aila

    Liked by 1 henkilö

    1. Lasten kanssa tehdyt matkat jättävät kyllä oman jälkensä sydämeen, se on varmaa. Ja itselleni ainakin tuo ensimmäinen ulkomaanmatka oli heti selvää, että se pääsee tälle listalle. 😀 Kiitos kommentistasi!

      Liked by 1 henkilö

  3. Hassusti minunkin eka ulkomaanmatka oli arvonnassa voitettu matka Kyprokselle 13 vuotiaana. Vuosi oli 1985. Toinen matka oli 15 – vuotiaana kielikurssi Englannissa.

    Liked by 1 henkilö

    1. Tunisian matka on kyllä minulle aina se suuri elämys muistoissa. Joskus sinnekin pitää tehdä uusi reissu. Dolomiitit oli ihana ja samoin Kappadokia, molempia voin suositella! 🙂 Kiitos kommentistasi!

      Tykkää

  4. Sulla oli Dolomiittien kanssa selvästikin sama asenna kuin minulla El Caminon: kävely on mukavaa, joten ei kai sitä tarvitse harjoitella. Rinkka vaan selkään ja menoksi! 🙂 Mulla reissukuumeen aiheuttivat jo alle 1-vuotiaana alkaneet karavaanarimatkat. Oli silti hämmästyttävää päästä 13-vuotiaana ensi kertaa lentokoneeseen ja pakettimatkalle Mallorcalle. Nyt jäin oikein miettimään, mitä ne viisi ikimuistoista matkaa olisivat…

    Liked by 1 henkilö

    1. Juuri näin! Rinkka selkään ja menoksi. Kävellen valloitettavat kohteet ovat parhautta! 😀
      Kyllähän se on ikimuistoista kun ensimmäisen kerran nousee lentokoneeseen. Ja ei muuta kuin kirjoittamaan postausta mitkä ne viisi ikimuistoisinta reissua ovat. 😀 Kiitos kommentistasi!

      Tykkää

  5. Mikä mieletön sattuma, että tuo matkalahjakortti osui juuri sinulle! Upeita kokemuksia nämä kaikki! Täytyy katsoa, jos summaisimme omat matkamme vaikka viimeistään synttäripostauksessa. Antarktis häämöttelee listan kärjessä aika varmasti 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Kyllä joskus olen miettinyt, että tarkoituksensa sillä on ollut, että tuo matkalahjakortti osui juuri minulle. 😀 Ja kiva olisi päästä lukemaan teidän top5 matkojen suhteen. 🙂 Kiitos kommentista!

      Tykkää

  6. Miten ihania muistoja, ja varsinkin tuo arpajaisvoitto on varmasti ollut ikimuistoinen! 🙂 Matkamuistoihin on kyllä aina mahtava palata, ja noissa vanhemmissa kuvissa on kyllä aivan erityinen tunnelma!

    Liked by 1 henkilö

    1. Itsekin tykkään vanhojen kuvien tunnelmasta, vaikka ne laadultaan ovatkin usein sellaisia, että miettii viitsiikö julkaista. 🙂 Kiitos kommentistasi!

      Tykkää

  7. Ulkomaan matkoja ei ole arvonnoissa tullut voitettua, mutta tarinasi toi mieleen ison kakun, jonka voitin joskus liittyen The Sound of Music -elokuvan tuloon sen hetkiseen Turkuun joskus 1960-luvulla, luultavasti. Aika yllätys sekin oli, niin itselleni kuin perheelleni.

    Tykkää

    1. Mukavia yllätyksiä arpajaisvoitot ovat ja ainakin itselleni harvinaisia, tuon matkan voiton jälkeen ei juurikaan ole arpaonni suosinut. 😀 Kiitos kommentistasi.

      Tykkää

Jätä kommentti