KARUN KAUNIS TEIDE

Joulukuussa 2019 lomailin Kanariansaarilla, Teneriffalla. Yhden lomapäivistäni vietin tulivuori Teiden maisemissa. Retken olin ostanut matkanjärjestäjältäni Aurinkomatkoilta. Oppaana retkellä oli suomalainen Marjut, jonka kotisaari Teneriffa oli ollut tuolloin 20 vuotta. Me retkeläiset olimme siis hyvissä käsissä, Marjut tunsi saaren kuin omat taskunsa. Matkaa taitoimme bussilla. Bussimatkan aikana kuulimme Marjutilta tarinoita Teneriffasta, mm. saaren luonnossa elävistä eläinlajeista. Kahvitaukoa pidimme Vilaflorin kylässä, joka on viimeinen kylä ennen Teiden kansallispuistoa Playa de las Americasin suunnasta ajettuna.

Ennen Teidelle saapumista pysähdyimme vielä ihmettelemään ”kuningattaren kenkää”, joka on luonnon muovaama kivimuodostelma ja muistuttaa aivan naisen korkokenkää. Kuningattaren kenkä on muodostunut tuhansien vuosien aikana Teneriffan sääolosuhteiden ja eroosion ansiosta. Tähän alueeseen liittyy kuitenkin paljon kansan suussa kulkeneita ja eläneitä tarinoita, niinpä myös tähän kuningattaren kenkään liittyy aivan oma tarinansa. Tarina kertoo, että aikanaan vuosisatoja sitten vuorella pidettiin vankina nuorta naista, mutta hänen onnistui paeta vankeudestaan ja juostessaan alas vuorenrinnettä pitkin hän pudotti toisen kenkänsä. Ja näin on luonto muodostanut sille paikalle kivimonumentin, joka muistuttaa naisen korkokenkää.

IMG_4882-01
Naisen korkokenkää muistuttava kivimuodostelma, jota kutsutaan kuningattaren kengäksi.

Teiden tulivuori lienee yksi Teneriffan suosituimmista nähtävyyksistä. Se on Espanjan korkein huippu 3718 metrin korkeudellaan merenpinnasta. Teidelle nousevan köysiradan yläasema on 3555 metrin korkeudessa. Aivan Teiden huipulle asti pääsee vain kävellen ja sinne meneminen vaatii kirjallisen luvan, joka täytyy anoa ennakkoon. Teiden kansallispuisto liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2007.

Teide on purkautunut viimeksi vuonna 1909. Teide kuten monet muutkin tulivuoret ovat jatkuvan tarkastelun kohteena, jotta mahdollisiin luonnonmullistuksiin osattaisiin varautua ajoissa.

IMG_4887-01
Lumihuippuinen Teiden kansallispuisto.
IMG_4890-01
IMG_4892-01
IMG_4895-01

Teide ja sitä ympäröivä Las Cañadas kuuluvat Teiden kansallispuistoon. Teideä ympäröi kilometrien mittainen kaldera. Kaldera on tulivuoren purkauksesta syntynyt kattilan muotoinen tuliperäinen muodostuma.

Maisemat Teideltä ovat upeat. Ilma yhäällä oli niin ohuen ohutta, että minulle se teki huonon olon. En pystynyt siellä kovin kauan olemaan, kun oli lähdettävä takaisin alas. Teidellä oli myös tosi kylmä joten vaatetta kannattaa varata reilusti mukaan. Aikaisemmin samana vuonna olin vieraillut Italiassa tulivuori Vesuviuksella, jossa taas oli paahtavan kuuma. Täytyy sanoa, että minulle sopii paremmin vaeltaminen 30 asteen helteessä kuin hyytävä viima ja kylmyys, jotka Teidellä oli. Sen verran kuitenkin Teidellä viivähdin, että nappasin kuvan jos toisenkin.

IMG_4910-01
Taivas koskettaa maata.
IMG_4907-01
IMG_4905-01
IMG_4908-01
IMG_4913-01

16 thoughts on “KARUN KAUNIS TEIDE

    1. En minäkään siellä ihan huipulla käynyt, vain siinä mihin pääsi köysirataa pitkin. Upea paikkahan se on. Kiitos kommentistasi! 🙂

      Tykkää

    1. Olisi kyllä tosi upeaa valloittaa Teide kävellen. Ehkä seuraavalla kerralla jos Teneriffalle vielä tie vie. Kiitos kommentistasi! 🙂

      Tykkää

  1. Olen käynyt teininä Teidellä. Silloin lähinnä ärsytti, kun vanhemmat pakotti lähtemään reissuun, enkä päässyt treenaamaan hevosellani normaalisti 😀 Muistan hämärästi kyllä tuon tarinan kuningattaren kengästä!

    Liked by 1 henkilö

    1. Hih, teininä on vähän eri asiat etusijalla kuin matkustelu vanhempien kanssa 😀 Kuningattaren kenkä on kyllä aivan naisen korkokengän muotoinen. Itse tykkään aina näistä paikallisten suussa kulkeneista tarinoista. 🙂 Kiitos kommentistasi!

      Tykkää

  2. Monesti korkealla on todella kylmä ja hyytävä viima. Maisemat sen sijaan palkitsevat, mutta lämmintä on tosiaan hyvä olla päällä. Teide näyttää upealta, itsekin haluaisin siellä käymään. Mielellään ylhäällä saakka, mutta onhan tuokin jo upea kokemus.

    Liked by 1 henkilö

    1. Täytyy kyllä muistaa toppatakki mukaan seuraavalle Teiden valloitukselle, mikäli sinne vielä tie vie. 🙂 Upea paikkahan se on, suosittelen kylmyydestä huolimatta. Kiitos kommentistasi.

      Tykkää

  3. Toinen postaus tänään, jonka luen Teidestä. Ehkä tää on merkki, että siellä on käytävä! Varsinkin nuo viimeiset kuvat Teideltä ovat kyllä aivan upeita. Näköalat ovat varmasti olleet livenä vielä huikeammat.

    Liked by 1 henkilö

  4. Teiden maisemat on kyllä upeita! Olin siellä itse asiassa aika tarkalleen vuosi sitten, mutta silloinkaan ei ollut tarpeeksi aikaa huiputtaa Teideä eli se siellä odottelee vielä tulevaisuudessa. Täytyy vaan tosiaan huomioida se luvan hakeminen hyvissä ajoin.

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti