KREETAN RETHYMNON – ELÄMÄN SYKETTÄ JA VAHVAA HISTORIAA

Vuoden 2018 toukokuussa lomailin Kreetalla, Rethymnonissa. Olen käynyt Kreetalla useamman kerran, mutta aina Hanian rannikolla, joten Rethymnon oli piristävä vaihtoehto. Vietettyäni viikon Retyssä, kuten monet kaupunkia kutsuvat, olin sitä mieltä, että se on yksi parhaimpia paikkoja minne saarella kannattaa matkustaa. Ainakin jos kaipaa lomaltaan nuorekasta kaupunkiloman tuntua, mutta tykkää myös historian lehtien havinasta, rannasta ja auringosta.

Rethymnon on alueyksikkönsä hallinnollinen keskus ja Kreetan saaren kolmanneksi suurin kaupunki. Kaupunki on ihana sekoitus vahvaa historiaa, johon ovat aikojen saatossa jättäneet jälkensä venetsialaiset, turkkilaiset sekä ottomaanit. Vanhankaupungin kujilla kohtaavat sulassa sovussa lukuisat turistit ja paikallinen väestö. Rethymnon on myös yliopistokaupunki ja se ehkä on yksi syy kaupungin nuorekkaaseen olemukseen ja vilkkaaseen yöelämään.

Auringonpalvojille Rethymnon tarjoaa jopa 12km rantaa aivan kaupungin edustalla. Rantakadun tunnelma on rento ja sitä reunustavat lukuisat tavernat ja kahvilat, matkamuistomyymälät, supermarketit ja pienet suloiset putiikit. Kadun päässä on vanhakaupunki ja ylhäällä kukkulalla voi nähdä Fortezza linnoituksen kohoavan kaupungin ylle.

IMG_0564-01
IMG_0556-01
IMG_0654-01
IMG_0548-01
Rethymnonin rantakadun tunnelmaa ilta-aikaan.

Vanhankaupungin kupeessa kohoaa Rethymnonin ylle Paleokastro kukkula. Paleokastro tarkoittaa kreikaksi vanhaa linnaa ja kukkulan laelta löytyykin vanha Fortezza linnoitus, jonka venetsialaiset rakensivat 1500-luvulla kaupungin suojaksi turkkilaisia merirosvoja vastaan. Alkuperäinen suunnitelma lienee ollut siirtää koko kaupunki linnoituksen suojiin, mutta kaupunkilaiset eivät halunneet lähteä kodeistaan eikä tilakaan olisi lopulta riittänyt joten linnoitukseen asettui kaupunkia vartioivat sotilaat ja hallinto. Massiiviset muurit eivät kuitenkaan pystyneet suojaamaan kaupunkia vaan turkkilaiset valloittivat sekä Rethymnonin että Hanian 1640-luvulla. Turkkilaiset muuttivat valtaamiensa kaupunkien kirkkoja moskeijoiksi ja Rethymnonin ensimmäinen moskeija nousi Fortezza linnoitukselle Pyhän Nicholauksen kirkon paikalle. Moskeija pyhitettiin sulttaani Ibrahim Khanille.

Toisen maailmansodan aikaan 1940-luvulla Fortezzan jylhät muurit joutuivat taipumaan vielä saksalaismiehityksen edessä. Sotien loputtua linnoitusta on kunnostettu tähän päivään saakka ja nykyään linnoitus kutsuu luokseen turisteja ja se on Rethymnonin kaupungin maamerkki.

Itse tein pienen kierroksen Fortezza linnoituksella aistien menneiden aikojen tunnelmaa sekä ihaillen linnoitukselta aukeavia näköaloja. Vinkki vitonen kuuluukin, että vaikka itse linnoitus ei sinua kiinnostaisi, alueella kannattaa piipahtaa jo ihan maisemien vuoksi.

IMG_0743-01
Fortezza linnoitus auringonlaskun aikaan rannalta kuvattuna.
IMG_0666-01
IMG_0720-01
IMG_0719-01
IMG_0725-01
IMG_0714-01
IMG_0712-01
IMG_0703-01
IMG_0723-01

Rethymnonin sydän on sen vanhakaupunki. Vanhankaupungin ilmeessä näkyy sekä venetsialaisten että turkkilaisten kädenjälki. Rantakadulta lähtevät pienet, somat kujat tarjoavat kulkijalle sielun ravintoa. On tunnelmallisia tavernoja ja kahviloita, pieniä putiikkeja, jotka kutsuvat piipahtamaan sisään sekä ajan patinoimia vanhoja ovia, joiden takaa aukeaisi varmasti tuhat uutta tarinaa. Vietin päivän kuljeskellen pitkin näitä kujia aistien niiden elämää sykkivää tunnelmaa. Näillä sokkeloisilla kujilla, vanhoissa, ilmeikkäissä rakennuksissa asuu paikallista väestöä, mutta toki turistit tuovat alueeseen oman leimansa.

Aina kun jätän taakseni jonkun ihastuttavan matkakohteen, sanon että tänne minä palaan vielä! Niin sanoin myös Rethymnonille. Ehkä palaankin, vaikka maailma on täynnä paikkoja minne haluaisin seuraavaksi mennä.

IMG_0675-01
IMG_0673-01
IMG_0647-01
IMG_0627-01
IMG_0642-01
IMG_0591-01
IMG_0628-01
IMG_0572-01
IMG_0570-01

Oletko sinä käynyt Kreetalla? Entä Rethymnonissa?

18 thoughts on “KREETAN RETHYMNON – ELÄMÄN SYKETTÄ JA VAHVAA HISTORIAA

  1. En ole käynyt Rethymnonissa enkä Kreetalla ylipäätään. Itse asiassa ole käynyt Kreikassa missään muuallakaan. Ehkäpä pian voisi olla korkea aika… Fortezza-linnoitus näyttää kivalta itsessään ja tosiaan maisemat sieltä ovat hienot. Myös vanhankaupungin kadut näyttävät oikein kivoilta.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kreikka ja sen saaret ovat kyllä ihana matkakohde. Harmi vain, että matkustuskausi sinne on verrattain lyhyt, ainakin jos mielii saada nauttia rantakeleistä. 🙂 Kiitos kommentistasi!

      Tykkää

    1. Kiitos Mari! Kreeta on kyllä todella monipuolinen saari ja vaikka siellä jo useamman kerran olen käynyt, tuntuu, että siellä olisi vielä paljon nähtävää ja mielenkiintoisia paikkoja. Tyttärellesi ihanaa lomaa Kreetalla!

      Tykkää

  2. Olen käynyt Kreetalla mutta en Rethymnonissa. Majoituimme Plataniaksessa ja se oli myös kiva kohde. Siitä on vaan niin monta vuotta aikaa, ettei kovin hyviä muistikuvia enää. 🙂 Vanhankaupungin kujat on kyllä monessa kohteessa paikan suola.

    Liked by 1 henkilö

    1. Itsekin olen muut reissut Kreetalle tehnyt Plataniaksen ympäristöön. Se on myös tosi mukava kohde! Ja totta, vanhatkaupungit on kyllä mun ikisuosikkia, monen lomakohteen suola, kuten sanoit! Kiitos kommentistasi! 🙂

      Tykkää

    1. Kannattaa piipahtaa toistekin jos tilaisuus tulee. Rethymnonissa ja sen läheisyydessä yllättävän paljon nähtävää. Kiitos kommentistasi. 🙂

      Tykkää

  3. En oo ikinä käynyt Kreetalla, mutta täällä olis kiva pistäytyä sitten joskus kun sinne päin tulee lähdettyä. Se olis helppo kohde lähteä maakuntalennolla. Tuo on muuten niin totta, että aina sitä ajattelee, että tänne haluan palata. Sitten jännästi kun on palannut kotiin, niin toteaa että mähän oon käynyt siellä jo, haluan uuteen paikkaan…

    Liked by 1 henkilö

    1. Kreetalle pääsee kyllä kätevästi maakuntalennolla.

      Ja noinhan tuo menee, että kotiin päästyä jokin uusi kohde siintelee ajatuksissa. Vaikkakin täytyy myöntää, että itse olen aika haka valitsemaan myös sellaisen kohteen jossa olen jo käynyt. Joskus ihan vähän harmittaakin, että olisihan sitä voinut mennä jonnekin jossa vielä ei ole ollut. 😀 Kiitos kommentistasi!

      Tykkää

  4. Ihana tunnelmoida näitä kauniita merimaisemia ja vanhankaupungin katuja. 🙂 Olen joskus teini-iässä ollut äitini mukana Kreetalla jollain pakettimatkalla, mutta en aikuisiällä lainkaan. On itseasiassa viime aikoina houkuttanut lähteä Kreikkaan ja tutustua omatoimisesti enemmänkin paikkoihin. Siellä on niin paljon kaunista maisemaa! ❤

    Liked by 1 henkilö

    1. Kreikka on kyllä täynnä kauniita paikkoja ja maisemia. ❤ Ja siellä on jokaiselle jotakin. On vilkkaampaa lomakylää ja rauhaa rakastaville pieniä hiljaisia kyliä ja saaria. Kiitos kommentistasi! 🙂

      Tykkää

  5. Itsellenikin on kyllä jäänyt positiivisessa mielessä mieleen nuo Rethymnonin kujat. Olimme reissussa, silloin vielä teini-ikäisen nuorimman kummityttömme kanssa, ja muistan hänen erityisesti ihmetelleen tuolla rannalla, taisi olla linnoitukselle kiivettäessä, että kivinen ylämäkeä oleva tie ei ollut mitenkään reunustettu – jokainen oli ihan itse vastuussa siitä, ettei putoa. Suomessa siinä olisi ollut pakollisena kaide, mutta toisaalta onkohan se sittenkään huono idea, että ihmiset ovat itse vastuussa turvallisuudestaan (ja vanhemmat lastensa)?

    Liked by 1 henkilö

    1. Teimme tuolla matkalla retken, jossa ajeltiin kapeita vuoristoteitä pitkin ja kyllähän silloin vähän kauhistutti katsoa bussin ikkunasta, kun alhaalla näkyi pelkkää pudotusta. Nyt en edes muista oliko tienvarrella kaidetta. Mutta joo, eiköhän jokaisen matkailijan kuulu käyttää tervettä maalaisjärkeä reissussa ja olla lopuksi itse vastuussa omista poluistaan. 🙂 Kiitos kommentistasi.

      Tykkää

  6. Upean näköinen kaupunki kyseessä, muutamaan otteeseen sitä(kin) miettinyt matkakohteeksi. Hanian seudulta on pelkästään positiivisia kokemuksia, ja Kreeta saarena iso tutkittavaksi. Kivan näköistä kaikin puolin!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kreeta on kyllä upea ja monipuolinen saari. Paljon riittää nähtävää, ja vaikka useamman kerran jo käynyt niin menisin uudelleen milloin vain. Kiitos kommentistasi!

      Tykkää

Jätä kommentti